Bouw een waardevol netwerk op

Bouw een waardevol netwerk op

met Geen reacties

Als ondernemer kun je niet zonder je netwerk. Het is een ideale bron voor nieuwe klanten, samenwerkingspartners en mond-tot-mond reclame. Mits het natuurlijk een echt waardevol netwerk is. Maar een waardevol netwerk opbouwen. Hoe doe je dat? Deze week delen wij graag een paar handige tips hoe jij netwerken naar een hoger niveau tilt dan alleen je flitsende visitekaartjes uitwisselen.

 

Ben zuinig met je visitekaartjes

Laten we meteen eens beginnen met die visitekaartjes. Hoewel jij natuurlijk super trots bent op je mooie visitekaartje vraagt het uitdelen ervan wel om aandacht. Een handige vuistregel die je kunt hanteren is: geef alleen een visitekaartje als de ander erom vraagt. Of als jij denkt dat die ander jou écht nodig gaat hebben. Geef hem vooral niet voordat je elkaar überhaupt gesproken hebt. En ook niet als er geen directe reden is om elkaar nog eens te gaan spreken.

 

Ga eerst in gesprek

Dus alles draait om elkaar te spreken. Ga in gesprek. Vraag naar de ander, wees oprecht geïnteresseerd en open. Deel vooral ook je kennis in het gesprek. Je hoeft niet alles weg te geven, maar wat tips geven heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Sterker nog. Zo krijgt je gesprekspartner een hele goede indruk van de waarde die jij zult leveren in zijn of haar netwerk. En is de kans groot dat jullie aan het eind van jullie gesprek met plezier visitekaartjes uitwisselen.

 

De relatie opbouwen

Net als met daten ben je er met netwerken niet met één ontmoeting. Een netwerk wil je onderhouden. Blijf elkaar zien! Dit kan heel gemakkelijk online, maar in real life werkt het nog beter. Houd je insteek vriendschappelijk en spring niet altijd meteen in je zakelijke modus. Schenk jouw aandacht aan de ander. Luister. Denk mee. Met een goede persoonlijke connectie heb je al snel een wederzijdse gunfactor.

 

Laat je kennen als de professional

Zit die relatie goed? Wees dan vooral niet te bescheiden om soms juist wel een zakelijke touch aan jullie relatie te geven. Door jouw kennis te delen laat je zien dat jij de professional bent in jouw vakgebied. Dat onthouden mensen. Waardoor ze jou weten te vinden als ze je nodig hebben, maar ook als zij een andere relatie spreken die jouw ideale klant blijkt te zijn. Hoe gaaf is het als jij dan de eerste bent die in hun gedachten springt.

 

Onze tip van de week: Bouw een waardevol netwerk op

Richt je bij het netwerken op de ander, waardeer je relaties, wees transparant en vooral ook bereid om kennis te delen. Zo bouw je een écht waardevol netwerk op in plaats van alleen visitekaartjes uit te wisselen.

Helemaal klaar om te gaan netwerken? Studio Rodenhuis helpt je graag aan visitekaartjes die jij met trots uitdeelt na de eerste ontmoeting met jouw nieuwe relatie.