Check de resolutie

Check de resolutie

met Geen reacties

Je hebt flyers laten drukken die heel mooi zijn geworden en nu wil je van dat bestand óók A0-posters laten maken. Easy peasy toch? Wanneer je het bestand upload in het systeem van jouw online drukker krijg je deze keer alleen wel een melding over resolutie, maar die klik je weg. Geen idee wat resolutie is en de flyers zijn er ook goed uitgekomen toch? Je ziet er geen probleem in. Eén week later krijg je de posters binnen en o jee… De kwaliteit is vreselijk! Je moet ineens denken aan die melding bij het uploaden en kan jezelf nu wel voor je hoofd slaan. Wat nu? Hoe had je dit kunnen voorkomen?

 

Wat is resolutie?

Allereerst is het handig om te weten wat resolutie nu precies is en wat het doet. Resolutie wordt meestal gemeten in pixels per inch (dpi) en een goede resolutie zorgt ervoor dat een foto of afbeelding scherp wordt afgebeeld. Per inch heb je een aantal pixels nodig en des te meer pixels per inch afgebeeld worden, des te scherper de foto of afbeelding is. We hebben het hieronder visueel gemaakt. Links staat voor een afbeelding op 300 dpi (haarscherp drukwerk) en rechts het voorbeeld als men een afbeelding van 72 dpi op drukwerk gebruikt.

Voorbeeld drukwerk op 300 dpi
Voorbeeld drukwerk op 72 dpi

Allemaal blokjes
Een pixel is een klein vierkant blokje, een puntje. Een pixelafbeelding (of ook wel rasterbestand) bestaat dus uit een heleboel van deze puntjes. Dit wordt omschreven als dpi, wat staat voor dots per inch. Een afbeelding voor op het internet bestaat uit 72 dpi. Wil je een rasterbestand afdrukken? Gebruik dan 300 dpi. Wil je de dpi van een afbeelding veranderen zonder kwaliteitsverlies? Zorg er dan voor dat de afmetingen van de afbeelding verhoudingsgewijs mee veranderen. Zo wordt een afbeelding van 10 x 15 cm die je van 72 dpi naar 300 dpi omzet een kleine afbeelding van 2,4 x 3,6 cm.

 

Vectorbestanden

Gebruik waar mogelijk vectorbestanden voor een strak resultaat. Maak jouw bestand op in InDesign of Illustrator en zorg ervoor dat alleen de foto’s en afbeeldingen uit pixels bestaan. En dan uiteraard wel in het juiste aantal pixels 😄 300 dpi voor drukwerk en online bestanden mogen wel uit 72 dpi bestaan.

 

Onze tip van de week:

Wil je iets laten drukken? Dan moet al het beeld in je ontwerp een resolutie hebben van minimaal 300 dpi (dit staat voor: pixels per inch). Wil je online iets plaatsen dan is een resolutie van 72 dpi voldoende.

Een haarscherp ontwerp nodig? Daar weet Studio Rodenhuis wel raad mee.