Controleer altijd de eisen van de drukker

Controleer altijd de eisen van de drukker

met Geen reacties

Helemaal trots stuur je jouw zelfgemaakte ontwerp naar de drukker, net op tijd voor de deadline van aanleveren. ‘Dit worden gave flyers!’ En je kan niet wachten tot ze gedrukt en wel binnen zijn. Je wilt je net op iets anders storten totdat je ziet dat de drukker jou een mail terug heeft gestuurd. Ze geven aan dit niet te kunnen drukken. Ondertussen heb je de deadline gemist en de leverdatum wordt één dag verschoven. Nu komen ze te laat binnen én jij hebt nog geen idee wat er precies aan de hand is en hoe je dit kan fixen. “Geen snijmarge” zeggen ze, en ook “de resolutie is te laag”. ‘Snijmarge? Resolutie? Wat is dat dan? Hoe had ik dit moeten weten?’

Goede drukklare bestanden maken vergt wat vakkennis. No worries! Wij gaan je daarmee helpen 🙂

 

Vraag het aan de drukker

Iedere drukkerij heeft wel een document paraat waarin hun aanleverspecificaties staan. Daar kan je gerust om vragen, want ook zij willen graag dat alles goed verloopt en het drukwerk probleemloos van de pers af rolt, met een resultaat waar de klant (jij dus) happy mee is.

Online drukkers hebben zelfs nog vaak handige uploadtools die de noodzakelijke dingen zoals het juiste formaat en de resolutie al kunnen checken. Maar wil je last minute stress simpelweg voorkomen? Dan is het dus aan te raden je er vantevoren al in te verdiepen.

 

Stel alles goed in

Ga eerst na hoeveel snijmarge de drukkerij hanteert. Dit verschilt per drukkerij en ook wel per product. Regulier drukwerk (posters, flyers, etc.) is meestal met 1 tot 3 mm afloop rondom. Snijmarge of afloop betekent dat de afbeeldingen en andere elementen tot over de snijrand worden opgemaakt. Drukwerk wordt op grote vellen gedrukt. Bij het op maat snijden van dit drukwerk kan er altijd een beetje speling ontstaan. Om witte randen te voorkomen is het daarom noodzakelijk jouw ontwerp nog wat extra ruimte rondom te geven. Dit kan je heel makkelijk instellen in ieder professioneel opmaakprogramma.

Denk ook aan de juiste kleurinstelling. Drukwerk is al-tijd in CMYK (met eventuele extra steunkleuren zoals Pantone) en nooit in RGB (want dit zijn zogeheten schermkleuren die zijn opgebouwd uit licht). Gebruik je toch RGB? Dan gaan de kleuren in jouw drukwerk er heel anders uitzien dan je had gedacht.

 

Check je elementen

Zorg dat alle lettertypes zijn ingesloten (en je er ook de rechten van hebt). Zet ze desnoods om in lettercontouren om er 100% zeker van te zijn. Gebruik je afbeeldingen in jouw ontwerp? Zorg dan dat deze links ook allemaal nog kloppen én de originele bestanden óók zijn opgemaakt in CMYK. Linkt jouw opmaakprogramma niet meer met het bronbestand? Dan wordt deze slechts als lage resolutie voorbeeld meegenomen in de pdf en komt er eenmaal gedrukt niet mooi uit te zien.

 

Maak de pdf

De meest gebruikte pdf-instelling is PDF/X-1a:2001. Als je deze hanteert bij het exporteren van de pdf (vanuit InDesign, Illustrator of andere opmaakprogramma’s), dan zit je 9 van de 10 keer al goed eigenlijk.

Maarrr… Om alles lekker ingewikkeld te maken: er is niet 1 vaste instelling voor alle soorten drukwerk. Voor een flyer heb je hele andere instellingen nodig dan voor een krant. Dit heeft te maken met de verschillende papiersoorten. De ene is heel glad, waar de inkt meer op blijft liggen. De andere absorbeert inkten juist heel erg, zoals krantpapier. Hier moet je dan ook rekening mee houden met de dekking van de inkt.

 

Denk aan de deadline!

Door je te houden aan de aanleverspecificaties kan de producent/drukker zijn werk beter uitvoeren en kan je problemen zoals te langzaam drogend drukwerk voorkomen (dit gebeurt als de maximale inktdekking overschreden wordt).

Ook heeft de drukker een bepaalde tijd nodig om alles uit te voeren. Natuurlijk is overal spoed van te maken, maar niet altijd is alles mogelijk. 25.000 gevouwen brochures van 16 pagina’s drukken en brocheren wil bijvoorbeeld nooit in maar een paar uur. Het papier moet nog drogen en het afwerken zoals rillen, vouwen en brocheren kost ook tijd. Ga je de boel al afwerken terwijl de inkt nog nat is? Zeg dan maar dag tegen je mooie drukwerk. Het zal op elkaar gaan vlekken en dat is niet wat je wilt.

Houd in je planning daarom goed rekening mee met het minimaal aantal dagen dat er nodig is om jouw drukwerk helemaal goed bij jou af te leveren. Bel ze desnoods even op en vraag wat de mogelijkheden zijn.

 

Proefdruk

Een grote productie gepland? Dan is het handig om eerst een proefexemplaar te laten maken alvorens de grote aantallen over de drukpers te laten gaan. Zo kan je o.a. zien hoe de kleuren er uit komen te zien. (Lees hier onze blog over het nut van een proefdruk). Daar gaat natuurlijk ook nog een proces aan vooraf: de opmaak van jouw document + zorgen dat deze matcht met de eisen van de drukkerij.

 

De tip van de week: Controleer altijd de eisen van de drukker

Voorkom last-minute stress en check eerst wat de eisen van de drukker zijn. Hoeveel millimeter afloop is er rondom nodig? Wil de drukker ook dat je snijtekens gebruikt? En niet geheel onbelangrijk, wat is de deadline voor aanleveren, zodat je het op tijd in huis hebt?

Zeker weten dat jouw ontwerp probleemloos naar de drukker kan? Studio Rodenhuis neemt het voor jou uit handen!