Denk ‘out of the box’

Denk ‘out of the box’

met Geen reacties

Ook voor ons ondernemers bestaat de valkuil om in je comfortzone vast te zitten. Want hoewel het comfortabel kan voelen, is altijd denken binnen de gebruikelijke kaders vooral heel gevaarlijk. Niet uit je comfortzone durven stappen en kiezen voor de bekende weg kan leiden tot geen groei van je bedrijf, niet eruit springen, 13 in een dozijn zijn, vasthangen in tijdrovende rituelen en nog meer situaties die je liever vermijdt. Deze week vertellen we hoe je zorgt dat je ‘out of the box’ blijft denken en werken.

 

Gebruik je fantasie

Stel je hebt een uitdaging in je bedrijf (een populaire manier om te zeggen dat je een probleem hebt). Zelfs als we voor ons gevoel helemaal vastlopen, hebben we ergens altijd wel een idee van een oplossing. Alleen is het ons niet meteen helemaal helder of we wantrouwen het als waar. Een goede manier om uit de negatieve spiraal te komen is je idee of oplossing in gedachten te nemen en erop verder te fantaseren. Ga iedere invalshoek in, zelfs al lijkt het op dat moment niet relevant. Schrijf of teken alles op; ook dat wat jou onzinnig lijkt. Iedere brainfart telt. Door dit zo te doen zal het uiteindelijke resultaat vaak heel anders worden dan je voor mogelijk had kunnen houden. Fantaseren (en associëren) helpt je gedachten ordenen en activeert je creatieve brein.

 

Zet je creatieve brein aan het werk

Als westerse mens zijn we gewend (en is ons aangeleerd) vooral met onze linker hersenhelft te werken. De kant van de logica, ratio en common sense; die draait om ons veilig houden en vooral werkt op basis van eerdere ervaringen. Je creatieve brein daarentegen helpt je met het vinden van out of the box oplossingen. Ideeën die misschien niet meteen veilig zijn, maar wel het probleem oplossen. Geef die creatieve kant de ruimte. Draai dingen om. Denk om. Denk in ‘Jip & Janneke’ (de oplossing is meestal simpeler dan je denkt). Let your brain loose. Voeg dingen toe die totaal ‘random’ zijn. Bekijk je probleem eens vanuit het perspectief van een ander.

 

Zoek een frisse blik

En als je dan toch kijkt vanuit een ander perspectief. Vraag ook eens een ander om mee te denken. Een paar tips eerder hebben we het gehad over afstand nemen van je werk als je vastloopt (check hier). En hoe goed het helpt om iemand met een frisse blik naar zijn mening te vragen. Er is niks verder out of the box van je eigen gedachten dan de gedachten ván een ander. En als je helemaal out of the box durft. Vraag het eens aan een kind, zij denken automatisch buiten de kaders (die hebben ze simpelweg nog niet aangeleerd gekregen).

 

Stap zelf even ‘out of the box’

En heb je na al dit out of the box denken nog niks? Loop dan een blokje om. Haal jezelf letterlijk uit de situatie (out of the box). Bewegen is de beste remedie tegen vastzitten 😉

 

Onze tip voor deze week: Denk ‘out of the box’

Probeer buiten de gebruikelijke oplossingen te denken. Analyseer je ideeën om te bepalen hoe deze bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om tot nieuwe ideeën te komen. Je zal zien dat je nieuwe manieren zal vinden om tegen dingen aan te kijken.

Zoek je een sparringpartner die jouw situatie net even vanuit een nieuwe invalshoek bekijkt? Wij creatievelingen denken graag out of the box.