Gebruik vectorbestanden voor een strak resultaat

Gebruik vectorbestanden voor een strak resultaat

met Geen reacties

“Een plaatje is gewoon een plaatje toch?”, is wat vele mensen denken. De meesten kennen het verschil niet tussen 72 dpi en 300 dpi, laat staan dat de term vector ze iets zegt. Niet gek natuurlijk, als je hier verder eigenlijk nooit iets mee te maken hebt. Maar in de wereld van design, reclame, marketing en communicatie is het toch handig om te weten welk type bestand je waarvoor gebruikt of in ieder geval te begrijpen wat wat is 😉

 

Het verschil

Je hebt afbeeldingen die uit pixels bestaan en afbeeldingen die uit paden met punten bestaan. De eerste gebruik je voor foto’s en afbeeldingen voor op het web, de tweede voor grafische vormen, zoals letters, vlakken, iconen, etc. Een vectorbestand blijft altijd zijn scherpte houden, zelfs al vergroot je deze van 1 centimeter tot bijvoorbeeld 10 meter (of meer). Een bestand die uit pixels bestaat wordt onscherp en verliest zijn kwaliteit.

 

Allemaal blokjes

Een pixel is een klein vierkant blokje, een puntje. Een pixelafbeelding (of ook wel rasterbestand) bestaat dus uit een heleboel van deze puntjes. Dit wordt omschreven als dpi, wat staat voor dots per inch. Een afbeelding voor op het internet bestaat uit 72 dpi. Wil je een rasterbestand afdrukken? Gebruik dan 300 dpi. Wil je de dpi van een afbeelding veranderen zonder kwaliteitsverlies? Zorg er dan voor dat de afmetingen van de afbeelding verhoudingsgewijs mee veranderen. Zo wordt een afbeelding van 10 x 15 cm die je van 72 dpi naar 300 dpi omzet een kleine afbeelding van 2,4 x 3,6 cm.

 

Strak en netjes

Als je rasterbestanden vergroot worden ze dus onscherp. Vectorbestanden daarentegen kan je zo groot maken als je wilt zonder kwaliteitsverlies. Dit komt omdat ze uit punten bestaan die met elkaar zijn verbonden door middel van lijnen. Zo creëer je vormen die samen de afbeelding vormen. Een goed logo-ontwerp bestaat bijvoorbeeld altijd uit vector. Superhandig, want zo kan je jouw logo altijd haarscherp overal op plaatsen. Van kleine pen tot grote zeecontainer (om maar wat te noemen).

 

Bestandsformaten

Ook handig om te weten zijn de bestandsformaten die bij beide type bestanden horen. De meest gangbare formaten voor rasterbestanden zijn: .gif, .png, .jpeg(.jpg), .psd, .tiff, .bmp, .eps en .pdf. Voor vectorbestanden zijn dit: .ai, .eps, .cdr, .svg en .pdf.

Zoals je ziet zijn er een paar die beide types kunnen dragen, controleer dus altijd goed of het dan wel de vector-variant is.

 

Onze tip van de week: Gebruik vectorbestanden voor een strak resultaat

Dit zijn bestanden die zijn opgebouwd uit lijnen en ankerpunten, waardoor een ontwerp altijd even scherp blijft. Pixelbestanden (zoals foto’s) zijn vastgelegd door pixels. Als je deze heel groot of heel klein maakt, wordt de afbeelding onscherp.

Een mooi scherp ontwerp? Studio Rodenhuis heeft de juiste skills.