Gebruik voor drukwerk altijd CMYK-kleuren

Gebruik voor drukwerk altijd CMYK-kleuren

met Geen reacties

Misschien is het je weleens overkomen. Je hebt iets laten drukken, maar het is niet helemaal wat je ervan had verwacht. Op jouw scherm knalden de kleuren van jouw ontwerp af. Supergaaf! Maar eenmaal gedrukt... is jouw ontwerp ineens heel flets en de kleuren komen niet goed overeen met hoe het eigenlijk is bedoeld. 

De reden van dit kleurverschil heeft te maken met de kleurinstellingen van jouw document. Deze was waarschijnlijk niet in CMYK opgebouwd. Maar wat is dat precies? En waarom is dit zo belangrijk?

Wat is RGB

Om uit te leggen wat CMYK is moeten we ook vertellen over RGB (Red, Green, Blue). RGB-kleuren zijn de kleuren die je ziet op je scherm en deze zijn opgebouwd uit licht. 

Licht bestaat uit vele kleuren, maar het menselijk oog kan daar niet alles van zien. Ultraviolet en infrarood zijn bijvoorbeeld niet te zien met het blote oog. Wat je wel kan zien kan wordt opgebouwd uit drie primaire kleuren: rood, groen en blauw. Al deze kleuren samen geven wit licht (R=255, G=255, B=255) en bij een gebrek hiervan heb je diepzwart (R=0, G=0, B=0). 

Om de kleuren te beschrijven van bronnen die zelf licht produceren, gebruik je het RGB-kleurmodel. Voorbeelden van deze lichtbronnen zijn o.a.: schermen, beamers en monitoren.

Wat is CMYK?

Je weet nu waar kleuren uit bestaan van wat zelf al een lichtbron heeft. Maar dan heb je ook nog datgene wat zelf geen licht produceert, maar het alleen kan weerkaatsen. Dat is AL het andere eigenlijk, waaronder dus ook drukwerk. En drukwerk, dat is opgebouwd uit CMYK-kleuren. 

Bij de uitleg over RGB hadden we het al over de primaire kleuren. Daar waar deze elkaar overlappen ontstaan secundaire kleuren. Dit zijn cyaan, magenta en geel (yellow). Een probleempje is dat (in tegenstelling tot bij de RGB kleuren) geen puur zwart kan worden verkregen door deze kleuren te mengen. Je kan slechts gaan tot donkerbruin. Om deze reden is het zwart als extra kleur toegevoegd.

CMYK staat hiermee voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Deze laatst geeft het toegevoegde zwarte pigment weer. (Expres geen B, zodat men niet denkt dat het om ‘blue’ zou kunnen gaan). De kleurwaarden van ieder pigment gaan van 0 naar 100. Des te hoger de waarde, des te dieper de kleur wordt. 

Van scherm naar print

Het kleurenspectrum van beeldschermen (RGB) is veel breder dan dat van drukwerk (CMYK). Maak jij jouw ontwerp op in RGB-kleuren dan is de kans dus heel groot dat deze kleuren heel erg afwijken wanneer deze gedrukt gaan worden. Maar wat als jij toch de knallende kleuren in jouw ontwerp wilt behouden? Dat zal met het kleurbereik van CMYK niet altijd kunnen. Gelukkig kunnen de kleuren van Pantone dan een uitkomst bieden.

 

Why we 💜 Pantone

Hier bij Studio Rodenhuis (en wij denken eigenlijk wel bij ieder ontwerpbureau) zijn we gek op Pantone. Waarom? Hun kleuren zijn namelijk een perfecte basis voor ieder visueel (merk)ontwerp. Pantone brengt hun kleuren uit in waaiers, welke ze eens in de zoveel tijd updaten met o.a. nieuwe kleuren.

Deze waaiers zijn ideaal om van tevoren te kijken of de gekozen kleur eenmaal gedrukt nog steeds de juiste boodschap ondersteunt. Onmisbaar in branding dus. In onze studio zijn deze waaiers dan ook zeker één van onze meest waardevolle tools.

Eenheid
Daarbij weet je met Pantone-kleuren altijd zeker dat de gekozen kleuren altijd en overal hetzelfde zijn. Pantone-kleuren worden namelijk opgebouwd uit een strikte mixtuur die bij iedere drukkerij ter wereld (die met Pantone werkt) hetzelfde resultaat geeft. Dit voorkomt ook weer verschil tussen het ontwerp en het uiteindelijke resultaat. Een verschil dat je heel graag wilt voorkomen, want jouw kleuren mogen gezien worden!

Je zit trouwens niet vast aan verplicht gebruik van de Pantone-kleuren. Bij iedere Pantone-kleur staat namelijk ook de RGB, CMYK en HEX-code. Superhandy!

 

Kleurverschil

Drukwerk stel je dus in op CMYK om kleurverschillen te voorkomen. Toch geeft dit helaas geen garantie dat het iedere keer in dezelfde kleurtinten van de pers rolt. Er zijn namelijk diverse andere factoren die voor een kleurverschil kunnen zorgen. 

Zoals de drukpers die gebruikt wordt, papiersoort en nog meer. Verstandig is om bij belangrijk drukwerk eerst een proefdruk te laten maken. Lees hier onze blog over de voordelen van het laten maken van een proefdruk.

 

Toch doen!

Na de vorige alinea zou je bijna denken dat het dus helemaal niet uitmaakt welke kleurinstellingen je gebruikt, want het wijkt toch wel af. Dat is misschien iets te pessimistisch. Het kan wel inderdaad, maar in de meeste gevallen gaat het gewoon goed. Blijf dus gewoon CMYK en eventueel Pantone gebruiken voor al jouw drukwerk en houdt RGB aan voor alle digitale uitingen. Dan zit het met die eenheid in kleur wel goed 🙂 

 

Onze tip: Gebruik voor drukwerk altijd CMYK-kleuren

Dit is namelijk waarmee gewerkt wordt op drukpersen en digitale printers. Wil je dat de kleuren net zo zijn als in jouw huisstijl? Kies dan voor PMS-kleuren zoals Pantone. Dit kost iets meer, maar dan heb je wel de garantie dat de kleuren op iedere uiting hetzelfde zijn.

Altijd alles correct in kleur? Studio Rodenhuis brengt eenheid, van lichtpunt tot pigment.