Kies de juiste afwerking van je drukwerk

Kies de juiste afwerking van je drukwerk

met Geen reacties

Als jij iets laat drukken dan wil je dat het resultaat 100% past bij het doel dat je wilt bereiken, jouw boodschap versterkt én dat het eruit springt. Geen probleem, want over een goed ontwerp heb je nagedacht. Dus, check, dat mooie design inclusief heldere boodschap heb je. Maar is dat genoeg?

Nee... Want wil je er echt uitspringen, dan speelt materiaalkeuze ook een belangrijke rol.

En er zijn nog veel meer mogelijkheden om jouw drukwerk écht uniek te maken. Heb je, naast drukinkt- en papierkeuze, bijvoorbeeld al eens gedacht aan de verdere afwerking van het drukwerk zelf?

 

Jouw idee op papier

Je begint uiteraard met het maken van een ontwerp. Een ontwerp dat krachtig en opvallend moet zijn, dus je denkt goed na over hoe je jouw verhaal vertaalt in een duidelijke boodschap. Door middel van de juiste toepassing van lettertypes, kleurgebruik en compositie zet je deze boodschap om in een ijzersterk design. Jouw ontwerp knalt straks van het papier af!

 

Zoveel soorten

O ja, de papierkeuze. Er is zoveel keus! Je zal wel met een aantal factoren rekening moeten houden als je wil dat jouw geprinte/gedrukte ontwerp nog steeds amazing zal zijn. Want, ook als het ontwerp en het drukbestand tiptop in orde zijn, kan het alsnog misgaan als de verkeerde papiersoort is gekozen.

Tip! Vraag een proefpakket van het assortiment aan bij een drukker zodat je van tevoren kan zien hoe het papier eruit ziet. Dit maakt het kiezen van het juiste materiaal veel makkelijker!

Tijd om te kiezen? Kijk dan eens verder dan de standaard papiersoorten en ga in plaats van glad posterpapier eens voor een natuurlijk uitziende met grove structuur. Of kies voor jouw visitekaartjes die ene met parelmoerglans. Verlies hierbij natuurlijk niet het doel uit het oog. Matcht het met jouw stijl? En matcht het met jouw boodschap? 

 

Spring eruit

Dan komen we nu bij het echt speciaal maken van jouw drukwerk. De juiste papierkeuze doet al een hoop, maar soms vraagt jouw drukwerk om meer. Werk het bijvoorbeeld eens af met enkel- of dubbelzijdig glans- of matlaminaat voor een luxe uitstraling. 

Oké, die kende je vast al. En de afgeronde hoekjes van visitekaartjes zijn je waarschijnlijk ook al bekend. Maar wist je dat die rondingen gemaakt worden door middel van een stans? Een stans is een soort ‘cookie cutter’ voor drukwerk (om het maar in Jip & Janneke taal te zeggen). Zo’n stans kan je dus laten maken in vele vormen. Heel leuk om ronde flyers mee te creëeren of laat eens een vormpje uit jouw visitekaartje snijden.

Er zijn echt heel veel mogelijkheden. We gaan ze hier niet allemaal noemen, maar willen wel onze twee favorieten met je delen: spot UV-lak en glitter UV-inkt.

Spot UV-lak is een laklaagje in een vorm op een bepaalde plek van het drukwerk. Bijvoorbeeld om de titel van een magazine extra uit te lichten. Glitter UV-inkt werkt eigenlijk net zo. Het accentueert een vorm in het ontwerp door middel van een prachtige glitterlaag (en we ❤️ glitter! ✨).

Ook voor afwerkingen kun je bij de drukker proefexemplaren aanvragen. Kijk, voel en vind wat het beste bij jouw merk én boodschap past.

 

Onze tip: Kies de juiste afwerking van je drukwerk

Denk bijvoorbeeld aan een extra laagje voor een luxe uitstraling, zoals glans- of matlaminaat. En wist je dat er ook visitekaartjes van pvc bestaan? Zorg er in ieder geval voor dat jouw middel bij het doel past, en de afwerking bij jouw stijl.

Jouw drukwerk extra laten shinen? Studio Rodenhuis zet de p̶u̶n̶t̶j̶e̶s̶ glitters op de ‘i’.