Maak een moodboard

Maak een moodboard

met Geen reacties

Dit kan zijn voor het creëren van een nieuwe huisstijl, maar ook voor een los project. Ga los op Pinterest of pak ‘ouderwets’ de schaar erbij. Met de juiste verzameling beelden kan jij jouw visie helder krijgen en dit maakt de verdere uitwerking makkelijker.

 

Wat is het?

De naam zegt het al: een moodboard is een sfeerbord. De bedoeling van zo’n bord is het visualiseren van het gevoel, van de sfeer. Dit kan je doen met woorden natuurlijk, maar beelden zeggen zoveel meer. Ook kan het jezelf (of je klant) helpen om erachter te komen wat je (of hij/zij) precies wilt.
Je kan het toepassen voor diverse doelen, zoals een (re)branding, het inrichten van je huis of kantoor, een bruiloft, een evenement, etc.

 

Visualiseren

Je hebt je doel, en nu is het de taak om het in beeld te brengen. Je gaat op zoek naar afbeeldingen en/of voorwerpen die de juiste sfeer, vorm, kleur, textuur of gevoel bevatten. Houdt je niet in, je kan later altijd nog dingen schrappen als ze er (gaandeweg) toch niet zo goed bij blijken te passen. Want dat is een beetje ook de leerweg, dit is hoe visualiseren in zijn werking gaat.

 

Objecten

Een moodboard hoeft niet alleen uit ‘platte’ beelden te bestaan. Voeg ook eens 3D-objecten toe, zoals veren, stenen, stofjes en andere materialen. Belangrijk is dat het in ieder geval een connectie heeft met dat wat jij zoekt of uit wilt stralen.

 

Op papier

Kies je om te knippen en plakken? Zorg dan eerst voor een mooie achtergrond als basis voor je moodboard. Een stevig (gekleurd) stuk karton of een plaat van een paar mm dik is heel geschikt en kan je wel bij een goede hobbyzaak of bouwmarkt kopen. Afhankelijk van het materiaal kan je het verven of (indien nodig) beplakken met gekleurd vellen of papier met een patroon. Ga je het helemaal vol plakken met afbeeldingen dan is dit niet nodig natuurlijk.

Vervolgens komt de grote klus, je moet op zoek naar de juiste afbeeldingen. Ga lekker knippen in (oude) magazines, kaarten en vergeet ook al die mooie kleursamples van de verfafdeling in de bouwmarkt niet. 

 

Online

De makkelijkere manier om moodboards te maken, is digitaal. Onze favoriet is Pinterest, maar je kan ook afbeeldingen verzamelen op je computer en je moodboard vormgeven in InDesign of Photoshop.

Voor onze klanten combineren wij meestal die twee. Tijdens het brainstormen wordt er gebruik gemaakt van Pinterest. Voor het maken van het definitieve moodboard maken wij een mooi vormgegeven verzameling in pdf-vorm, dit sfeerbord maakt meestal onderdeel uit van de branding sheet.

 

Ons kan je trouwens ook vinden op Pinterest 🙂

Wij houden hier een mooie verzameling bij van inspiratiebeelden voor onze eigen huisstijl, grafische ontwerpen, illustraties, typografie en nog veel meer. Volg ons gerust om ook geïnspireerd te blijven!