Maak eerst een proefdruk

Maak eerst een proefdruk

met Geen reacties

Stel je moet 100.000 flyers over de pers laten gaan. Dan wil je dat alles goed is. En niets is zo irritant bij drukwerk dan kleuren die afwijken van het digitale ontwerp wat je had aangeleverd (of in ieder geval hoe jij het in je hoofd had). Maar hoe zorg je ervoor dat het drukwerk wat van de pers rolt goed is?

 

Kies de juiste drukker

Handig als de kleur 100% overeen moet komen met je ontwerp én eventueel ander drukwerk dat al is gemaakt. Een goede drukker kan jou hiermee helpen. Bij een internetdrukker zul je echter sneller tegen problemen aanlopen. Wij zijn bij Studio Rodenhuis daarom ook altijd een belangrijke schakel tussen onze klanten en de drukker. Zodat het drukwerk wat onze klanten uiteindelijk krijgen precies zoals is als we hadden afgesproken. Een proefdruk is daarbij een onmisbare stap. Het kost misschien iets meer, maar eigenlijk zou je sowieso altijd een drukker moeten kiezen waarbij je een proefdruk kunt laten maken.

 

Drukwerk moet gewoon kloppen

En dat geldt voor je promotiemateriaal van je bedrijf. Maar ook bij geboorte- of trouwkaarten zou je altijd om een proefdruk moeten vragen. Die zijn namelijk gewoon te bestellen. Voor onze klanten regelen we dat in ieder geval wel. Ook als de kleine spruit nog niet is geboren kan je een proefdruk laten maken. Zo hoef je je na de bevalling niet druk te maken over of het kaartje wel goed gaat komen. Of dat het wel is zoals je had verwacht. Van kleine tot grote bestellingen, drukwerk moet gewoon kloppen.

 

Juiste kleurinstellingen in je ontwerp

Voor drukken is het kleurgebruik in je ontwerp heel belangrijk. Zorg dus voor de juiste instellingen van je ontwerp, nog voordat het ontwerp naar de drukker gaat. Een proefdruk is dan een laatste check of het echt goed is ingesteld. Want op een scherm ziet het er altijd anders uit dan op papier.

 

Kleurverschil door drukpersen, ondergrond en tijd

Naast de instellingen zijn er nog andere factoren die voor kleurverschil kunnen zorgen. De eerste factor die invloed heeft op de kleur van het drukwerk is de drukpers die wordt gebruikt. Zelfs als je alles laat drukken bij dezelfde drukker, kan er kleurverschil ontstaan als deze twee (of meer) persen heeft staan. Misschien gaat je poster over de eerste pers en jouw bijpassende flyer over de tweede en dan kan er een kleurafwijking optreden. Daarvoor hoeven de instellingen maar minimaal te verschillen van elkaar. Ook de ondergrond waarop je drukt maakt groot verschil. En er zijn ontelbare soorten papier. Zelfs tijd heeft invloed op de kleur van je ontwerp. Jouw verse drukwerk moet je dan ook niet gaan vergelijken met drie jaar oud drukwerk dat al die tijd op een display heeft gelegen.

 

Afgeven van andere ontwerpen

In sommige gevallen wordt jouw ontwerp tegelijk gedrukt met ander drukwerk. Waarbij het op hetzelfde grote vel door de pers gaat. Als naast jouw zachtgele ontwerp een donkerblauwe met rode flyer staat, dan kun je ervan uitgaan dat dit invloed heeft op het eindresultaat van jouw drukwerk. Dit is een probleem waar je makkelijk tegenaan kunt lopen bij een internetdrukker. Hier komen orders bijna standaard bij elkaar op grote vellen.

 

Klop aan bij je drukker als het niet goed is gegaan

Overal geldt dat afwijkingen minimaal mogen zijn. Als je toch uiteindelijk met grote verschillen wordt geconfronteerd zit, is het aan te raden gewoon bij de drukker aan te kloppen. Maar de eerste slag sla je met het maken van een proefdruk. De tip van deze week is dan ook om altijd een proefdruk te laten maken voor je definitief laat drukken.

 

De tip van de week: Maak eerst een proefdruk

Een grote productie gepland? Dan is het handig om eerst een proefexemplaar te laten maken alvorens de grote aantallen over de drukpers te laten gaan. Zo kan je o.a. zien hoe de kleuren er uit komen te zien.

Wil je dat jouw drukwerk de juiste kleuren en kwaliteit hebben? Studio Rodenhuis weet exact hoe je dit voor elkaar krijgt en regelt het graag voor je!