Plan je pauzes

Plan je pauzes

met Geen reacties

Wie kent het niet. Zo druk zijn met je werk dat je haast niet toekomt aan het nemen van pauze. Toch is het niet handig om geen pauze te nemen. Wij hebben iets heel leuks ontdekt wat het pauze nemen een stuk makkelijker maakt!

 

Pauze is belangrijk voor je hoofd en je lijf

Wat maakt het nou eigenlijk zo belangrijk om pauze te nemen zou je denken. Vooral als je druk bent, voelt het vaak alsof pauze nemen helemaal niet handig is. Doorwerken om op tijd klaar te zijn met een opdracht (of om eerder naar huis te kunnen…). Toch ben je effectiever in je werk als je je hoofd ook rust en pauze geeft. En voor je lichaam is het een verademing om even iets anders te mogen doen. Zelfs (of misschien wel juist) als je alleen maar achter je computer zit, is een pauze voor je lijf ook belangrijk! Gewoon even bewegen.

 

Maak een goede gewoonte van pauzes

Dat we onszelf vaak over de kop werken is echt een ding van deze tijd. Vroeger moest je werken van de baas. Nu zitten we onszelf in de nek te hijgen. Jezelf pauze gunnen is een mindset en kun je verweven tot een goede gewoonte. En dan geldt het niet alleen voor je werkdag, maar je kunt het gelijk doortrekken naar je werkweek. Al eens aan gedacht om deze te verkorten naar bijvoorbeeld 4 dagen? Of 5 halve dagen? Soms krijg je dan alsnog dezelfde hoeveelheid werk gedaan, omdat je nog beter moet plannen. Ook krijgen je gedachten meer rust, dus ben je daarna in staat om creatiever en dieper te denken.

 

We ontdekten een leuke techniek

Wat wij al wisten is hoe belangrijk pauzes zijn. Wij staan geregeld even op en lopen dan een rondje door ons gebouw. We eten samen onze lunch even beneden in foyer of halen buiten een frisse neus. Na zo’n break zijn we weer helder en fris voor ons werk. Daarbij ontdekten we bij het schrijven van deze blog een leuke techniek: de Pomodoro techniek. Ken je die al? Daarin werk je 25 minuten en houd je daarna 3 minuten rust. Enz. enz. Wij hebben er nu net pas van gehoord, maar gaan het ook proberen. Eens kijken of het werkt! Doe je mee?

 

Hoe werkt de Pomodoro techniek?

Het eerste wat je nodig hebt voor deze Pomodoro techniek is een kookwekker. Ja echt! Eerst besluit je welke taak je gaat doen. De kookwekker gebruik je om steeds periodes van 25 minuten (een 'pomodoro') geconcentreerd te werken aan een afgebakende taak. Na die 25 minuten neem je drie minuten pauze. Waarna je weer een nieuwe periode van 25 minuten werken start. De vierde keer dat je kookwekker gaat, neem je een langere pauze van een kwartier of half uur. Zo simpel is het!

 

De tip van de week: Plan je pauzes

Sta op en loop eens een rondje. Eet die boterham niet aan je bureau, maar ga er op uit en haal een frisse neus. Je zal zien dat je weer helder en fris bent na een korte break. En wie weet heb je ondertussen wel wat nieuwe inzichten opgedaan?

Wil jij jouw design laten doen door een helder en uitgerust team? Studio Rodenhuis staat voor je klaar!