Selecteer een pagina
Zet de klant centraal

Zet de klant centraal

Het voelt als een open deur om te zeggen dat je als bedrijf je klant centraal moet zetten. Toch is het gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want wie is nu eigenlijk jouw klant? Durf jij met zekerheid te zeggen dat jij jouw klant kent? En dus centraal kunt zetten? De valkuil van elke goede ondernemer is dat we vaak denken vanuit ons product of dienst, terwijl we andere ‘woorden’ nodig hebben om onze klant te bereiken. In deze blog nemen we je mee op ontdekkingsreis naar jouw klant.

 

Jouw klant leren kennen

Dat we als ondernemer denken vanuit ons product of dienst is logisch; dat is onze core-business. Maar waar wij al op het niveau van de ‘oplossing’ zitten, zit jouw klant nog middenin het ‘probleem’ dat om die oplossing vraagt. Aan jou de schone taak om af te dalen naar het niveau van jouw klant om daarna samen met jouw klant naar de oplossing te gaan. Of dat nou een vooruitstrevend verzorgingsproduct is voor een miraculeus schone huid of een maatwerk traject waarbij de deelnemers hun ideale gewicht bereiken. Jouw klant zit nu nog in de voor hem of haar ongewenste situatie.

 

Jouw klant begrijpen

Alleen een ideaal beeld voorhouden van hoe geweldig het wordt als ze jouw product of dienst kopen, is niet voldoende. Jij moet bewijzen dat je weet waar je het over hebt. Dat jij hún probleem kent. Dat jouw product is getest op de huidklachten die jouw klant heeft. Dat het daarvoor speciaal is ontworpen. Dat jij oog hebt voor de uitdagingen die je tegenkomt als je overgewicht hebt. Dat de klant zich begrepen voelt als hij of zij twijfelt of het haalbaar is, omdat jij weet welke beren op de weg staan. Dat het maatwerk traject juist bij het begin begint, waar jouw klant nu is. Om dit te kunnen vertellen is het dus zo ontzettend belangrijk te weten wie jouw klant is en waar jouw klant mee worstelt. Dus hoe doe je dat? Hoe weet je wie jouw klant is?

 

Jouw klant in kaart brengen

Het begint met in kaart brengen wie jouw klant is. Een mooie manier is het maken van een klantpersona. Hierbij werk je een fictief persoon uit op wie jij jouw marketing richt. Waar houdt deze persoon van? Wat is zijn of haar probleem? Welke hobby’s heeft hij of zij? En waar droomt hij of zij van? Deze klantpersona staat voor (een belangrijk deel van) jouw doelgroep. Juist door het terug te brengen naar een persoon, maak je het persoonlijker en krijg je inzichtelijk wie jouw doelgroep daadwerkelijk is. En dit helpt jou weer om de juiste content te creëren en marketingacties te plannen. Drie tot acht klantpersona’s zijn hierbij vaak genoeg om jouw hele doelgroep samen te vatten.

Een sterke klantrelatie aangaan

Als je weet wie jouw klant is, ga je dat vertalen naar een sterke klantrelatie. Je weet waar jouw klant behoefte aan heeft en hoe jij hierbij kunt helpen. Als jij jouw klant centraal zet, zorg je ervoor dat je hierop inspeelt. Altijd. Zo goed als je kunt.

 Zo doen wij dat

Wij denken bijvoorbeeld actief met onze klanten mee in de vorm van: kennis, kosten, service en waarde. Je kunt hierbij denken aan het kiezen van het meest effectieve werkproces om de kosten laag te houden. En ook het continu blijven ontwikkelen van onze kwaliteit, omdat onze klant kwaliteit verwacht en we altijd de beste keuze voor onze klant willen blijven. En last but nog least: wij knuffelen onze klanten. Niet (altijd) letterlijk, maar wel door het geven van de aandacht die ze verdienen, het bieden van maatwerk én gewoon altijd de best mogelijke service bieden.

En o ja: eerlijkheid! We doen liever geen loze beloftes. Onze klanten zijn ambitieus en hebben de lat hoog liggen. Maar heeft onze klant een onrealistische wens? Dan zeggen we eerlijk dat het niet gaat lukken. Wél zullen we altijd alles op alles zetten om een wens toch zo dicht mogelijk te naderen. Ook een reden dat we een netwerk van professionele bedrijven om ons heen hebben die kunnen bijspringen bij gewaagde projecten.

 

Onze tip:

Zet de klant centraal

Zonder klanten kan jouw bedrijf niet bestaan. Zet jouw klant daarom altijd in het middelpunt. Speel goed in op de behoefte van jouw klant en zet altijd net dát stapje extra wat jouw klant niet verwacht.

Verander eens van perspectief

Verander eens van perspectief

Je bent al snel geneigd de dingen te doen zoals je altijd doet. Je te houden aan de vaste patronen. Dat is op zich niet erg. In ons vak is het bijvoorbeeld belangrijk dat je sommige dingen doet volgens een bepaalde manier. Denk maar eens aan het bewaken van een huisstijl – ervoor zorgen dat alles volgens die regels ontworpen wordt. Maar… als je altijd volgens dezelfde patronen werkt kan er óók een gevaar insluipen. Je kan namelijk vastroesten in die gewoontes…

Vernieuwing

Als je eenmaal vastzit in dat patroon, kan het een beetje spannend zijn om toch ineens iets nieuws te gaan doen. En des te langer je vast zit, des te moeilijker het zelfs kan zijn om die patronen daadwerkelijk te doorbreken. Dan wil je misschien wel, maar lukt het je niet meer.

Maar toch, is het noodzaak dit wél te doen. 

Werk toe naar vernieuwing. Want via vernieuwing bereik je groei. En met groei, kan jij jouw merk/business uitbouwen.

Denk in problemen

Huh? In problemen denken? Dat is toch het laatste dat je wilt? 

Klopt, als mens zelf is het natuurlijk niet oké om altijd maar in problemen te denken. Word je namelijk niet vrolijk van. Maar in andere situaties (zoals het bedenken van een marketingcampagne) is het juist heel handig om in problemen te denken. Zo kan je van tevoren bepaalde dingen al tackelen waar je anders door verrast zou worden. Ook geeft het nieuwe inzichten en kan het het creatief denkproces behoorlijk helpen. Want ja, hoe los je al die problemen nu op? Ook dáár ga je dus lekker over brainstormen!

Frisse blik

Eerst even kijken naar wat je zelf kan doen natuurlijk. Ben je bijvoorbeeld bezig met een klus, maar loop je vast in jouw denkpatroon? Haal dan een kopje koffie, loop een blokje om, ga iets anders doen. Zorg ervoor dat je even totaal niet bezig bent met de opdracht. Slaap er indien nodig een nachtje over. Of doe het echt goed en plak er een dagje wellness aan vast 😉

Na die korte of lange break kan je met een frisse blik er weer tegenaan. Negen van de tien keer zal je zien dat het tot nieuwe invalshoeken zal leiden.

Vraag hulp

Lukt het je niet zelf? Geen zorgen, veel kan je ook uitbesteden. Zo kan je bij ons bijvoorbeeld terecht als je vastloopt in jouw communicatie(uitingen). Ligt het wat dieper? Is het iets dat je echt zelf moet fixen? Kijk in dat geval eens rond naar een goede business coach.

Onze tip: Verander eens van perspectief

Bekijk de dingen eens vanuit een compleet andere invalshoek en kijk met een frisse blik. Verplaats je in de schoenen van je klant. Of bedenk waarom iets wél (of juist niet) kan. Denk om. Verander van richting.

[siteorigin_widget class=”kad_calltoaction_widget”][/siteorigin_widget]